?

Redd for å stryke på praksis i disse coronatider

Kvinne 23 . 06 April 2020
Spørsmål

Jeg er en av mange andre som bekymrer meg mye i disse corona-tider. Jeg har fullstendig hengt meg opp i den alternative praksissituasjonen til studiet mitt. Jeg går konstant rundt og er redd for å gjøre noe feil så praksisen ikke skal bli godkjent. Jeg har vært i kontakt med praksisveileder, og han sier at dette går helt fint men jeg klarer ikke legge tankene vekk. Jeg er i en situasjon der jeg er i praksis én av arbeidsplassene mine, men har også en annen arbeidsplass der jeg må jobbe EN helg (to dager) ila praksisperioden. Begge arbeidsplassene og praksisveileder har sagt at dette er helt greit så lenge jeg er frisk. Allikevel har skolen i utgangspunktet sagt at vi kun skal være på ett sted og jeg klarer ikke legge bekymringene vekk selvom veileder og arbeidsplasser har sagt det er greit at jeg kommer. Jeg er så redd for å ikke få godkjent praksis. Jeg får ikke i meg mat og sover dårlig, jeg trenger hjelp til å takle disse bekymringene. Jeg er ferdig med studiet til sommeren.

Kvinne (23)
Fagperson svarer
Hei

Litt angst og bekymring gjør at vi er mer på alerten. Dette skjerper sansene våre slik at vi blir istand til å gjøre de rette tingene. Ut fra det du beskriver, så bekymrer du deg mer enn det som er godt for deg. Bekymringer har det med å vokse og skape enda flere bekymringer, hvis vi ikke stopper opp og tenker gjennom hvilke muligheter vi har.  

Får du tak i hvorfor du tenker at du kommer til å stryke på praksisen? Hva er det verste som kan skje? Prøv å sortere tankene dine skriftlig. Husk også å skrive ned hvorfor du kommer til å bestå. Ofte kan det å skrive ned tankene på denne måten, bidra til oversikt og mer tydelighet. Del også bekymringene dine inn i det du kan gjøre noe med og det du ikke kan gjøre noe med. Det du ikke kan gjøre noe med, ligger utenfor din kontroll. Hold fokus på det du kan gjøre noe med.

Du har allerede delt din bekymring med praksisplassen og arbeidsstedet ditt. Det er bra! Din praksisveileder har også sagt at dette går helt fint.

Praksisplassen har ansvar for å forholde seg til helsemyndighetene sine anbefalinger og pålegg. Du har ansvar for å si fra hvis du blir syk. Praksisstedene er også i en ny situasjon og må tenke kreativt og nytt. Jeg vil tro at de gjør sitt ytterste for at studentene skal få fullført praksisen sin, så langt det er mulig. 

Dette er din siste praksis og det betyr jo at du allerede har tilegnet deg mye kunnskap og erfaring. Husk likevel at du fortsatt har lov til å undre deg, stille spørsmål, reflektere og ikke vite alt! Håper du får brukt praksistiden din godt, slik at du kan se tilbake på den som en tid der du lærte noe nytt. Kanskje lærer du noe om deg selv også?

Jeg vil også anbefale deg å lese artikkelen fra SiO Helse som handler om hvordan mestre bekymringstanker.

Hvis påskedagene blir tunge og bekymringstankene ikke slipper, så kontakt oss gjerne på SIO Helse for noen å snakke med. Vi har åpent hver dag i påska, og hjelper deg gjerne! 

Klinisk sosionom, SIO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?